• {{data.ParaBirimi}} : {{data.Satis}}

İstifa Eden Memur Tekrar Memur Olabilir Mi ? Memurların İstifa Sonrası Geri Dönüş Süreleri.

Güncelleme Tarihi: 11/20/2023 12:02:25 AM

İstifa Eden Memur Tekrar Memur Olabilir Mi ? 

Devlet memuru çeşitli nedenlerle görevini bırakabilir ve bir müddet sonra tekrar memur olmak isteyebilir. Memuriyeti bırakmak ya da memuriyete başlamak konuları özel hükümlerle düzenlendiğinden, istifa eden memurun tekrar memuriyete başlaması da kurallara bağlanmıştır. Peki, ama istifa eden memur geri dönebilir mi? 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre memurun istifa sonrası geri dönüş süresi ne kadardır?


İstifa Eden Memurun Geri Dönmesi

Memuriyet bir tür kamu hizmeti olduğundan, elbette ki memuriyete giriş kadar memuriyetten ayrılış da önemli kurallara tabi tutulmuştur. Bu tür kuralların olmaması halinde kamu hizmetlerinde aksaklıkların ve gecikmelerin yaşanması muhtemeldir. Tam da bu nedenle 657 sayılı Kanun, memurun işten ayrılışını düzenlemeyi de ihmal etmemiş ve istifa eden memurun geri dönmesini özel şartlara bağlamıştır.


Memurun İstifa Etmesi

İstifa tek taraflı bir irade beyanı olup karşı tarafın kabulüne bağlı değildir. Öyle ki; memur istifa ettiğinde işten ayrılmış demektir ve kurumun bunu kabul etmesi ya da etmemesi anlamsız olur. Ancak tam bu noktada Devlet Memurları Kanunu devreye girmiş ve istifa sonrasına dair hükümler getirerek memuru adeta “iki kere düşünmeye” sevk etmiştir.


Memur İstifa Sonrası Geri Dönüş Süresi

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 94 ila 97’inci maddeleri arasında istifa konusu düzenlenmiştir. 657 Sayılı Kanun istifa yerine ÇEKİLME kavramını kullanmıştır.


İstifa ve İstifa Etmiş Sayılma

Devlet memurları Kanunu’nda çekilme ve çekilmiş sayılma olarak adlandırılan bu iki kavram şu şeklîde tanımlanabilir

*** İstifa; memurun kurumuna yazılı olarak müracaat ederek memuriyeti bırakmak istediğini ifade etmesidir.

*** İstifa etmiş sayılma (çekilmiş sayılma); memurun mazeretsiz ve kesintisiz 10 gün işe gelmeyerek, çekilme isteğinde bulunduğunun kabul edilmesidir.

O halde istifada memurun yazılı bir beyanı varken, istifa edilmiş sayılma durumunda memurun fiili bir istifası söz konusudur.


İstifa Sonrası İşi Bırakma Süresi

Memur istifa etmiş olsa da kural olarak işi hemen bırakamaz. Kamu hizmetinin aksamaması için getirilen bu hükmün de istisnası vardır. Buna göre;

*** İstifa eden memur kural olarak, istifa isteği kabul edilene kadar görevine devam eder. Ancak bu süre en çok 1 ay olabilir. 1 ay sonunda memur görevini bırakabilir.

*** Eğer memur olağanüstü bir mazeret nedeniyle istifa ediyorsa 1 aylık süreye tabi olmaz ve görevi derhal bırakabilir.

*** Eğer memurun görevinin gereği olarak “devir ve teslim” yapılması gerekiyorsa, memur devir teslim yapılana kadar görevini bırakamaz. Bu durumda, yukarıdaki 1 aylık süre de aşılabilir.


Memur Kaç Defa İstifa Edebilir?

Bu sorunun cevabını vermeden önce, iki konunun birbirine karıştırıldığını hatırlatmam gerekir. Bunlardan ilki memurun istifa sonrası memuriyete dönmek için kuruma başvurmak ve diğer ise istifa hakkı ile ilgilidir. Bu husus şöyle özetlenebilir:

*** Memur dilediği kadar istifa etme hakkına sahiptir.

*** Bu istifalar sonrası; diğer şartları taşıyorsa, KPSS ve benzeri atamalarla istediği kadar tekrar memuriyete girebilir.

*** Ancak memur, herhangi bir sınava vs. girmeden kurumlara doğrudan başvurarak memuriyete aynı sınıfta geri dönmek istediklerinde; bunu en çok 2 kez yapabilirler.

Kısaca denilebilir ki; memur istediği kadar istifa edebilir ve fakat istifa ettiği göreviyle aynı sınıfta bir göreve kuruma yazılı olarak başvurup geri dönmek isterse, bu haktan sadece 2 kez yararlanabilir. Ama aynı memur KPSS ve benzeri atama yöntemleriyle defalarca tekrar memuriyete başlayabilir.


Memurların İstifa Sonrası Geri Dönüş Süreleri

Yukarıda da görebileceğiniz üzere; memurların istifa sonrası görevi bırakmaları çeşitli sürelere ve kurallara tabidir. İşte memurun istifa sonrası geri dönüş süresi de bu durumlara göre belirlenir:


İstifa Sonrası Beklenmesi Gereken En Az Süre

*** İstifa sonrası yerine gelecek memuru 1 ay boyunca bekleyip görevi bırakanlar - 6 ay

*** Yerine memur geldiği için 1 ay içinde görevi bırakanlar - 6 ay

*** Olağanüstü mazereti nedeniyle 1 ay beklemesi gerekmediği için görevi derhal bırakanlar - 6 ay

*** İstifa sonrası 1 aylık süreyi beklemeden görevi bırakanlar - 1 Yıl

*** Mazeretsiz ve aralıksız 10 gün devamsızlıkları nedeniyle çekilmiş sayılanlar - 1 Yıl

*** Devir teslim yükümlülüğü olduğu halde bunu beklemeden istifa edenler - 3 Yıl

*** Olağanüstü hal, seferberlik, savaş ve büyük afet durumlarında, istifa isteği kurumunca kabul edilmediği halde görevi bırakanlar ise hiçbir zaman dönememektedir.


İstifa Sonrası 6 Aylık Sürenin Başlangıcı

İstifa eden memurun beklemesi gereken 6 ay ya da 1 veya 3 yıllık sürelerin ne zaman başlayacağına ilişkin ise Mülga Devlet Personel Başkanlığı bu konuda daha önce bir görüş vermiş memurun istifasının kabul edildiği tarihte 6 aylık sürenin başlayacağını ifade etmiştir.


Memurluktan İstifa Edip Pişman Olmak

Memuriyetten istifa edip pişman olan kimsenin önünde iki yol bulunur. İstifa sonrası bekleme süresi geçtikten sonra bu kimse ya sınava girip KPSS ve benzeri bir yolla memur olur ya da kurumuna başvurarak eski görevine dönmek talebini iletir. Ancak bu talebi kabul etme ya da etmeme konusunda kurumun takdir hakkı olacaktır ve kurum bu kimseyi tekrar memuriyete almak zorunda değildir.